Brezplačna dostava ob nakupu nad 50€!

Aktivnosti za najmlajše

V veliki večini nam vsem primankuje prostega časa. Tisti čas, ki ga imamo želimo preživeti z otroki in se ob tem zabavati. Pogosto pa nam zmanjka idej.

Predvsem pri najmlajših otrocih je zelo pomembno, da jih aktivno vključimo v aktivnosti in jih ob igri poskušamo še kaj naučiti. Spoznali smo mamico Mašo, ki na svojem Instagram profilu m_ustvarjalnica deli njene ideje in aktivnosti, ki jih počne s svojima otrokoma. Tokrat je za vas pripravila nekaj aktivnosti, ki jih lahko ustvarite čisto sami otroci pa bodo navdušeni in motivirani za vsakdanja opravila.

Umivanje zob

Je tudi za vaše malčke ščetkanje zob neprijetno in povsem odvečno opravilo? Približajmo jim ga s pomočjo zabavnega ščetkanja, kjer otroci umivajo zobe kar za mizo.

Z dejavnostjo preko igre otroku približamo nujno opravilo umivanja zob. Preko pogovora lahko otroku predstavimo zakaj je higiena zob pomembna. Poleg tega ob risanju umazanije in ščetkanju otrok odlično razvija koordinacijo oko roka, imeti mora namreč popoln nadzor nad premikanjem svoje roke. Dejavnost odlično pripomore k boljšemu razvoju grafomotorike.

Priprava:

Na list papirja narišite fantka ali punčko z odprtimi usti, tako, da bodo na risbi vidni zobje. Risbo plastificirajte.

Otroku najprej ponudite flomaster piši briši, s katerim naj na pobarva zobke oziroma na njih nariše umazanijo in črvičke. Nato naj otrok z zobno ščetko poskusi odstraniti narisano umazanijo. Ker je list plastificiran, se bo umazanija s ščetko lepo odstranila in otrok bo aktivnost lahko ponavljal znova in znova.

Moosgumi v tušu in otroci v prometu

Tudi vam zmanjkuje idej, kaj ponuditi otrokom za igro med večernim umivanjem? So tudi vaši otroci naveličani igrač v banji?

Z malo ustvarjalnosti lahko popolno igračo za v tuš pripravimo kar sami doma. Malo starejšo otroci, ki so že vešči v rezanju s škarjami, pa si jo lahko z nekaj vaše pomoči pripravijo kar sami.

Potreben material:
Moosegummi listi v različnih barvah in škarje.

Tematiko, lahko izberete sami, glede na starost in trenutno zanimanje vašega otroka. Mi smo pripravili nekaj na temo prometa.

Navodila:

Iz listov moosegumi papirja izrežete odseke cest, avtomobile in predloge prometnih znakov različnih oblik in velikosti. Predloge lahko najdete na spletu ali narišete svojo. Na izrezane dele, lahko po potrebi pišete in rišete z vodoodpornimi flomastri.

Otroku pokažite, kako z vodo zmoči moosgumi in mu pojasnite, da se moosegummi prilepi na gladko površino, ko je moker in ga je mogoče zlahka odstraniti in prestaviti.

Otrok s pomočjo vode, lahko na kopalniške ploščice ali steklena vrata tuš kabine zgradi cesto po svoji želji. Izrezane avtomobile in prometne znake lahko nalepi na cesto in ustvarite popolnoma realističen prometni prizor. Otrok lahko za igro uporablja tudi svoje avtomobilčke in figure.

Ob igri se lahko otrok preko pogovora z vami uči pravil, ki veljajo v prometu. Spoznava prometne znake in njihov pomen v prometu.

Spodbujajte otroka, da uporabi svojo domišljijo in ustvari različne postavitve cest, kot so ravne ceste, ovinki, križišča in krožišča. Spodbudite ga naj opiše, kaj počne, poimenuje barve in oblike izrezkov. Tako se bo ob igri otrok nevede lahko naučil veliko novega.

Ko se otrok neha igrati, lahko preprosto odstrani izrezke iz ploščic in jih pospravi za ponovno uporabo.

Otroci ob teh dejavnostih razvijajo svojo domišljijo, ustvarjalnost, fino motoriko, prostorsko zavest ter poznavanje prometnih znakov in cestno prometnih pravil. Otrok bo z ustvarjanjem različnih postavitev cest in prometnih scenarijev krepil prostorsko zavedanje in reševanje problemov. Z opisovanjem svojih dejanj in prepoznavanjem barv, oblik in simbolov bo razvijal jezikovne in komunikacijske spretnosti.

Na splošno je pripravljena aktivnost zabavna in poučna hkrati. Gre za dejavnost, ki otroke vključi v praktično, ustvarjalno in interaktivno izkušnjo igranja, hkrati pa razvija pomembne veščine in znanja.

Ideja: moosgummi se odlično prime tudi vse gladke površine (ogledalo, okno, steklena miza,…). Igro lahko prenesete tudi v druge prostore v stanovanju, kot dnevno aktivnost.

Otroci in zvočni spomin

Spomin malo drugače, kot ste ga vajeni. Izdelate ga lahko skoraj kjerkoli in kadarkoli.

Cilj igre je razviti otrokov slušni spomin in sposobnosti razlikovanja skozi zabavno in privlačno igro.

Potreben material: 10 (lahko več ali manj, pomembno je, da je število parno) praznih embalaž igračke kinder jajčka, droben material za polnjenje jajčk (lesene perle, kamenčki, zemlja, makaroni, leča, zdrob, …)

Navodila:

Jajčka napolnimo z drobnim materialom. po dva in dva napolnimo enako, da ustvarimo pare. Pri polnjenju moramo biti pozorni, da vstavimo v jajčka popolnoma enako količino izbrane vsebine, saj bodo le tako pari zveneli enako. Torej če jajček napolnimo z makaroni, moramo v oba jajčka dati enako število makaronov.

Ko so vsa jajčka napolnjena z izbrano vsebino, se lahko igra prične.

Igro spomina se lahko igramo na enak način, kot spomin, ki smo ga vajeni. Torej jajčka zložimo na mizo in iščemo pare, tako da igralec, ki je na vrsti izbere dve jajčki in ju strese. Če jajčki zvenita enako ju obrdži, v nasprotnem primeru ju vrne na svoje mesto.

Podoben način igre je, da vsa jajčka stresemo v vrečko in jih premešamo. Otroka prosite, naj iz škatle izbere dve ropotulji in ju strese. Če ropotulje zvenijo enako, jih otrok lahko obdrži in nadaljuje z iskanjem parov. Če ropotulje ne zvenijo enako, jih mora otrok vrniti v škatlo in poskusiti znova pozneje.
Za manjše otroke, lahko igro priredimo na princip poišči par. Vsa jajčka stresemo v vrečko/škatlo. Otrok izbere enega izmed jajčk. Nato s poskušanjem išče, kateri izmed jajčk zveni enako in tako išče pare.

Igra zvočnega spomina je zabaven in učinkovit način za pomoč otrokom pri razvoju njihovega slušnega spomina in sposobnosti razlikovanja, ki so pomembne za jezikovni razvoj, branje in splošno kognitivno delovanje. Ob igranju zvočnega spomina otrok krepi zmožnost koncentracije in pozornosti, medtem, ko se ukvarja z igrivo dejavnostjo.

Če pa so vaša dekleta že v bolj muhatish, najstniških letih, pa si preberite prispevek 6 zabavnih idej, ki jih lahko pripravite sami z vašimi najstniškimi dekleti.

Predloge za ustavrjanje in še več zanimivih idej lahko najdete na instagram profilu m_ustvarjalnica.

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaVrni se ne trgovino
   Calculate Shipping
   Dodaj kupon
   Unavailable Coupons
   darilo Get 10% off
   pocitnice Get 20% off